Home » Heilige nachten 2021

Welkom bij de heilige nachten 2021

De aarde ontvangt in haar schoot

het licht van de nieuwe tijd.

Het wordt gewogen en vastgehouden,

tot het stabiel genoeg verschijnt om tot leven op te staan.

 

fragment uit een gedicht van Jeanne Ruland uit Het geheim van de yule nachten

Wat zijn de heilige nachten? 

Een maanjaar bestond uit 354 dagen. Een zonnejaar, volgens onze telling bestaat uit 365 dagen. Het verschil tussen deze twee tellingen is 12 nachten, 12 dagen.  Omdat ze volgens de maankalender buiten de tijd vallen worden zij als mystiek en magisch gezien.

 

Het licht in deze tijd staat erg laag aan de hemel, en daardoor krijgt het een fijne schitterende wit gouden glans. Als de lucht helder is en de zon doorbreekt krijg je mooie subtiele kleurnuances.  Dit is ook al gaande in de tijd ernaar toe. Misschien is het leuk om je alvast te focussen op dit licht en kleurspel, en er foto’s van te maken en deze te delen in de Vlindermozaik groep. Ik kijk er naar uit deze te zien! 

De natuur is stil, er lijkt niets te bewegen. Ondertussen beweegt er heel veel, maar het vraagt een subtieler luisteren, zien en voelen.

Als we meebewegen met die natuur, stil worden, onze aandacht naar binnen keren ontdekken we dat er ook in onszelf onder de oppervlakte veel beweegt. 
Die beweging kunnen we opvangen. Door onder onze bewuste gedachten te kruipen. Dat kunnen we doen door te dromen en deze te onthouden, door te mediteren, en door ons creatief te uiten. 
We maken dan gebruik van subtielere kanalen buiten ons meestal rechtlijnige denken.

21 december is de dag dat het licht opnieuw geboren wordt. Vanaf die tijd zal het elke dag weer langer licht worden. 
De geboorte van Jezus is een aantal dagen later, maar t is vast geen toeval dat hij in deze tijd geboren is. Jezus als symbool van de geboorte van het licht.

Zo kan de geboorte van het licht symbool staan voor het nieuwe licht wat in ons geboren wordt, en elke dag groeit.

Ik nodig je uit jouw licht opnieuw geboren te laten worden, en met me mee te gaan op onze gezamenlijke reis.

 

 

Dit jaar begin ik ter voorbereiding op deze nachten met de advent.

Elke adventszondag heeft een thema

Zo is de eerste advent op 28 november en heeft deze als thema hoop

De tweede advent zondag is op 5 december en heeft als thema liefde

De derde advent zondag is op 12 december en heeft als thema vreugde

En de vierde advent zondag is op 19 december en heeft als thema vrede

 

Bij elke advent ontsteek ik een virtueel kaarsje, en hier thuis bij mij een echte kaars. Ik nodig je uit om ook bij jou een kaars te branden.

Ik zal rondom het thema een meditatie plaatsen, ik zal je een aantal vragen stellen ter overweging, en ik werk graag met muziek en beeld. Dat zal steeds terug komen ook tijdens de heilige nachten.

 

Het verschil is alleen dat je bij de heilige nachten jouw dromen gaat proberen te onthouden, en elke dag een creatieve uiting daarvan maakt.  Elke avond dus vanaf 24 december plaats ik een meditatie, en beelden met muziek. Het is handig die meditatie te doen vlak voordat je gaat slapen. Dat zal je helpen je droom makkelijker te onthouden.

De dag erop ga je iets maken. Dat kan een collage zijn, een film, of diaserie, een schilderij of tekening, of een muziekstuk. Misschien bedenk jij nog wel iets anders.

De werkstukken gaan we delen in een speciaal gemaakte facebook groep. Ik zal. daar elke dag zijn om jullie vragen te beantwoorden, jullie werkstukken te bekijken, over jullie dromen te lezen, en te reageren daarop.

 

Deelname aan dit programma kost 45 euro

Je kunt je aanmelden via de webshop Healings, readings, workshops

 

Je krijgt dan van mij een wachtwoord, en toegang tot de facebookgroep

 

 

 

Liefs Martje